De buizerd,

komt het meeste voor in het grootste delen van Europa, Amerika en ook Azië. Deze roofvogel is familie van de havikachtigen en jaagt meestal in open landschappen. Een buizerd is een opportunist, hij eet wat hij kan vinden. Zijn prooi bestaat vaak uit: muizen, kleine mollen, vogels en kikkers. Tijdens het jagen zweeft een buizerd de hele tijd, dit doet hij om zo weinig mogelijk energie te verbruiken. Zwevend door het luchtruim zoekt hij het landschap af naar zijn prooi, waarna hij zich langzaam laat zakken  om zijn prooi langs achter over de grond aan te vallen.

Wist je dat?
De snelweg wordt voor de buizerd ook wel eens de McDonald’s genoemd. Waarom? Een buizerd wacht gewoon geduldig op een paaltje tot dat er een dier slachtoffer wordt van een ongeval. Hierna gaat de buizerd er op af en heeft hij lekker snel zijn eten, zonder er ook maar iets van energie aan te moeten verspillen.

Piet – Europese Buizerd

Falconers@Work - Foto van Europese Buizerd
  • Latijnse benaming: Buteo Buteo
  • Kenmerken: grote variate van kleur mogelijk, van bijna wit tot helemaal zwart, heeft een spanwijdte van gemiddeld 120cm, +- 50-60cm groot
  • Verspreiding: Europa en het westen van Azië

Jef – Woestijnbuizerd

Falconers@Work - Foto van Woestijnbuizerd
  • Latijnse benaming: Parabuteo unicinctus
  • Kenmerken: spanwijdte van circa 80cm-100cm, gewicht varieert gemiddeld van 750gr bij een mannetje tot 1100gr bij een vrouwtje, enige roofvogel ter wereld dat in groep jaagt
  • Verspreiding: Zuidwesten van de USA, tot Chili en Centraal Argentinië