Oud Conynsbergh

Overlastbestrijding met roofvogels

Probleem

Bosduiven eten de rijpe druiven op

Het wijndomein Oud Conynsbergh in Boechout en Vremde krijgt de laatste jaren heel wat ongewenste bezoekers over de vloer. Zeker wanneer de oogst rijp is en de ranken vol met sappige druiven hangen. Bosduiven smullen ook van die wijndruiven waardoor al gauw 30 procent van de oogst verloren gaat. Om die gulzige duiven een halt toe te roepen, hebben de eigenaars van het wijndomein een Pim onder de arm genomen om deze vogels te verjagen.

Oplossing

Patrouilleren met Jefke de woestijnbuizerd

Pim patrouilleert samen met zijn woestijnbuizerd Jefke, havik en slechtvalk tussen de wijnranken. Dit team zorgt  ervoor dat bosduiven zich niet te goed doen aan de wijndruiven die binnen enkele dagen geoogst moeten worden. Op het domein hebben de duiven geen natuurlijke vijand meer. Door het inzetten van roofvogels worden duiven afgeschrikt en zoeken ze andere oorden op om voedsel te zoeken. Een actieve aanwezigheid van roofvogels zorgt ervoor dat duiven wegblijven.

Resultaat

Geen duiven, meer druiven, meer wijn

Het inzetten van roofvogels om overlastdieren, zoals duiven, weg te jagen is niet alleen ecologisch verantwoord, het is ook nog eens effectief. Door de aanwezigheid van roofvogels gaan duiven zich niet meer comfortabel voelen om op dezelfde plaats te blijven. Dankzij Falconers@Work heeft wijndomein Oud Conynsbergh een pak meer druiven kunnen oogsten, wat resulteert in meer heerlijke wijn van dit Belgische landgoed. Schol!

Nationale Publiciteit

Wij haalden zelfs de nationale krant, tv en radio

Zowel wijndomein Oud Conynsbergh als Falconers @ Work haalden met deze ecologische oplossing de nationale kranten zoals Het Laatste Nieuws, het Nieuwsblad, VRT Nieuws, Gazet Van Antwerpen en zelfs de nationale televisie: Atv en VTM Nieuws & de nationale radio: Radio 2.

Een interview met Pim voor Het Laatste Nieuws.

Ook last van duiven op jouw (wijn) domein?

Referenties

Ontdek onze andere projecten