Campine

Hangen van duivennetten

Probleem

Duiven nestelen zich in de hangaar

Duivenpoep – Eén enkele duif produceert gemiddeld 14 kilo aan uitwerpselen per jaar. Duivenpoep geeft het pand en de omgeving een onsmakelijk aanzien. Daarbij zijn de uitwerpselen ook schadelijk voor de bouwkundige staat van gebouwen. Het zuur in de uitwerpselen veroorzaakt mogelijk onherstelbare schade aan onder andere voegwerk, steen, beton en verflagen. Gebouwen gemaakt van kalksteen of zandsteen zijn het meest gevoelig voor de gevolgen van deze zuren. Ook leiden de uitwerpselen van duiven tot corrosie van daken. Jaarlijks worden miljoenen euro’s uitgegeven aan het schoonmaken en herstellen van panden aangetast door duivenpoep.

Duivennesten – Ook duivennesten veroorzaken aanzienlijke schade aan gebouwen. Duiven planten zich het gehele jaar door voort, waardoor ze op ieder moment van het jaar op zoek zijn naar nestgelegenheid. Duiven kiezen bij voorkeur leegstaande panden uit om hun nest in te bouwen. Via een gebroken ruit of een loszittende dakpan komen ze binnen. Maar ook als een pand in gebruik is weten duiven een geschikte plek te vinden voor hun nest. Denk hierbij aan goten, schoorstenen en richels. Regenpijpen, goten en afvoeren kunnen verstopt raken door de nesten en waterschade veroorzaken. Duiven bouwen hun nest daarnaast regelmatig in het buitendeel van de airconditioning of in schoorstenen, waardoor deze verstopt raken.

Ziektes verspreid door duiven – Duiven en andere vogels kunnen verschillende bacteriën, virussen en schimmels met zich meedragen. Als mensen met de duiven in aanraking komen, kunnen deze ziekteverwekkers overgedragen worden op mensen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door inademing, wat kan leiden tot longziekten zoals de papegaaienziekte. Daarnaast kunnen opgedroogde uitwerpselen, veren en huidschilfers van duiven allergieën veroorzaken, wat kan leiden tot ziektes zoals astma en een duivenmelkerlong. Ook dragen duiven vaak verschillende parasieten, zoals bloedluis, bij zich.

Oplossing

Duivennetten spannen in de openingen

Met een hoogtewerker hing Falconers@Work overal duivennetten, tot wel 15 meter hoog.

Het duivennet vormt een fysieke barrière tegen het binnendringen van vogels en voorkomt dat vogels terug kunnen keren naar hun favoriete nestel- of slaapplaats. Hierdoor gaan vogels op zoek naar een ander gebied om te slapen, of om zich te nestelen. De professioneel geplaatste duivennetten vormen een onmiddellijke, effectieve en discrete oplossing om vogels van je gebouw te weren. We sneden het vogelnet op maat en brachten het aan over een totale oppervlakte van maar liefst 550m². 

Resultaat

Minder duiven, minder kosten, minder hinder

Duiven zoeken dus een andere plaats om te nestelen. Bovendien zijn de netten niet kwetsbaar voor dieren, dus als er een duif invliegt doet deze zich niet pijn.

Kostenbesparing: minder schoonmaak- en onderhoudskosten omdat de vogels niet meer voor vervuiling zorgen dankzij het duivennet. Minder hinder van vogels: een duivennet zorgt voor mooiere gebouwen en trottoirs zonder uitwerpselen.

Fotoalbum

Ons project in enkele beelden

Vorige slide
Volgende slide

Ook last van duiven in jouw hangaar?

Referenties

Ontdek onze andere projecten